Káoszmenedzsment

Radnóti Mária

Mi van a siker mögött?

Gotthard Ádám mesélt arról, hogyan dolgozik nap mint nap a céljaiért!

2019. február 16. - Radnóti Mária

Ádámmal középiskolás korunk óta ismerjük egymást. Részt vettünk közös énekversenyeken, fellépéseken, de valahogy mindig kilógott közülönk. Amíg mi egy egy kevésbé sikeres versenyt negatív élményként éltünk meg, Ő rezzenéstelen arccal már a következő versenyre készült. Azt hiszem az eredményeket nem kell bemutatni, és az amiket még mesélt, ez még csak a hegycsúcs alja.

 sajtofoto_5.jpg

Maris:

Mikor kezdett tudatosulni benned, hogy nem egy átlagos gyerek és kamasz élet az amit élsz. Iskola után nincs vége a napnak, hanem különböző különórák miatt, lemondasz a szórakozásról? Hogy élted ezt meg?

Ádám:

14-15 évesen kezdett feltűnni, hogy nem a bulik amik hajtottak, és akkor kezdtem magam kívülállónak érezni a barátaim között. Nyilván vannak sztorik, de nem egetrengetően nagy bulik ezek, mint amiket mások mesélnek. Engem zavart az, amikor semmit tevés van. Gyerekként is szerettem pörögni és sok mindent csinálni egyszerre. 2008 nyarán, édesanyukámmal beszélgettünk és kérdezte, hogy tudom-e mivel szeretnék foglalkozni. Mondtam, hogy igen. Énekes szeretnék lenni. Azt mondta szuper, hajrá! Ezután 2008 decemberében, édesapámmal karácsonykor iszogatás közben, mint apa és fia szintén megbeszéltük, hogy sztár leszek, és énekes! Úgyhogy nem volt más lehetőség.

Abban az évben, augusztus, szeptember környékén került a kezembe kereszt apukám által egy könyv - hozzáteszem, az olvasás sose volt az erősségem, és a kötelező olvasmányokat se olvastam el soha. Az a könyv volt az első amit elolvastam, ez pedig a Titok című könyv.

 

Tovább

Álljunk csak meg! - Hová is tart az életem?

pexels-photo-963486.jpeg

Ha nem vezetsz határidőnaplót, vagy épp nem használod a telefon naptárát, vagy emlékeztetőjét, legyen bármi amibe esetleg feljegyzés kerülne, akkor vagy nem sok dolgod van, vagy stresszes vagy, vagy nem feltétlen érdekel más.

 

 • "akkor nem sok dolgod van" - ne értsd félre, nem degradálni akarlak, de ha reggel elmész melózni, délután hazaérsz, kicsit netezel, esetleg leugrasz a haverjaiddal egy sörre - akkor lássuk be nem sok dolgod van. Megértem, ha nincs szükséged időtervezésre. Lehet így is. Valószínűleg a munka kiteszi az összes egyéni célodnak megfelelő energiát és nem szükséges több időt vele foglalkozni munka után. 40 év munka, nyugdíj, pipa.

 • "stresszes vagy" - a munkán és a családon kívül, esetleg még vannak találkozóid, edzések, elintézni valók, de nincs felírva semmi, hiszen " úgyis megjegyzem, minek írjam fel" típusú vagy. Úgy gondolod időpocsékolás felírni bárhova is a teendőket, meg amúgy se akarsz magaddal cipelni egy kis füzetet (bár a teló amúgy is 0-24 ben a kezedben van, akár használhatnád értelmes dolgokra is) - de Neked így jó. Inkább folyamatosan kattog az agyad, mit ne felejts el, hova rohanj, "basszus már nem érek oda időben" - megint.

 • "nem feltétlen érdekel más" - ezalatt értsd azt,
  amikor találkozót beszélsz meg valakivel,
  vagy megígéred, hogy holnap elviszed a munkatársadnak azokat a szerszámokat, amivel fel tudja tenni a téligumikat,
  vagy épp haza felé menet beugrasz a botba a hiányzó összetevőért a boltba, amit a feleségednek ígértél meg,
  vagy megígéred a gyerkőcnek, hogy szerdán megnézed a kis mecscét a suliban.
  - De valahogy elfelejted őket, nem ért meg egyik sem egy emlékeztetőt a telóban, hiszen nem neked fontos. Igen, ez egy elég sarkított példa, de sajnos nagyon jellemző, és így tudsz az emberek szemében hiteltelenné válvi, akitől inkább nem kérnek semmit a jövőben, és még talán a gyermeked sem fog, mert tudja, úgysem érsz rá…

 

Az időbeosztás nem egy szörny aki kerget és ostorral csapkodja a hátad, hogy gyerünk tervezd már meg a következő őt percedet is!
Az időbeosztás az életed terve, enélkül nincsenek is valóban elérednő céljaid, csak beszélsz a levegőbe, és elhiteted magaddal, hogy Te milyen motivált vagy a Facebook mögül, meg hogy ha majd eljön a megfelelő pillanat, akkor lépni fogok - igen, biztosan eljön, csak úgy, kis batyuval a hátán...

Ami a legparább az egészben, hogy igyis-úgis eltelnek a napok. Ha megtervezed, ha nem. Ha adsz értelmet mondjuk egy hétfőnek, ha nem...

Nézz meg egy számodra sikeres embert, aki szerinted úgy él, ahogy Te szeretnél - vagy legalább ér el sikereket.
Szerinted ő tudja, hogy mit fog csinálni jövőhét kedden 13:00-kor, vagy hagyja, hogy majd jöjjön a batyuval a vállán a Lehetőség, és tálcán felkínálja neki a jövedelmezőbbnél jövedelmezőbb választási lehetőségeket?

Kezdd el felhasználni a napjaidat. Nincs kedved munka után már gondolkodni, extra melót vállalni vagy épp kicsit átgondolni merre tart az életed?
Segítek, a pangás felé, aki 50 évesen azt fogja ismételgetni, hogy "neki senki sem segített", "mennyi mindent akart, de nem volt sose szerencséje", "ő aztán mennyit dolgozott"...igen, valaki más álmáért...


Ha szeretnél a saját álmaidért dolgozni inkább, akkor márciusban tarts velem az első Workshopomra, ahol a rövid és a hosszútávú célok tervezését fogjuk gyakorlatban kiscsoportban átbeszélni, ötletelni, egymásnak tippeket adni, esetleg még segíteni is tudunk egymás cáljainak a megvalósításában! :)
Kövesd a Fasebook oldalamat, hogy ne maradj le a dátumról, és a hozzá tartozó Zárt csoportba is csatlakozhatsz (Szeretve Tervezek csoport), ahol további meglepetések és eszközök várnak majd Rád! :)

Legyen szép és élettel teli heted! :)

Maris

“Jó, felírom majd, nem fogom elfelejteni!” hazugság kiküszöbölése

B4E5FE5B-0F12-4CF3-91B5-7499FFBD02A0.jpeg

 

Veled is volt már olyan, hogy eszedbe jutott egy elintézendő feladat vagy épp egy világmegváltó ötlet de nem írtad le - macera. Aztán hetek múlva jutott eszedbe, ha épp eszedbe jutott - persze addigra már tökre nem volt fontos. Husss, a jó ötlet elszállt, mint tél előtt a fecskék.

Mindent írj le! 

Igazából itt be is fejezhetném az írásomat, mert minden lényeges dolog benne volt, de azért egy kicsit kibontom, hogy miért:

 1. Nem vagy Google Drive - azaz nem tudsz automatikusan elmenteni dolgokat. Így ha valamit nem írsz fel, lehet, hogy elmarad.
 2. Felszabadítod magad a nyomás érzése alól, ami lehet épp csak egy Messenger üzenetre való válasz sürgősség érzete vagy épp egy csekk befizetése a postán. TIPP: én például azokat az üzeneteket, amikkel tudom, hogy dolgom lesz, mert válaszolni kell később egy adott kérdésére - amihez idő kell vagy megkell néznem alaposabban mit is irt az illető - be állítom olvasatlanra. Így nap végén csak azok lesznek feketén a szemem előtt, amikkel tudom, hogy foglalkoznom kell. 
 3. “Két hét múlva térjünk vissza rá” - ja és melyikőtöknek fog eszébe jutni, ha egyikőtök sem jegyzi fe? Ha valóban fontos, mert például anyagi vonzata is lenne, akkor felirom a határidőnaplómba(!) és még az emlékeztetőt is be állítom a telefonba. 
 4. Messenger Terv létrehozása - kedvenc kis funkcióm. Privát üzenetben létre lehet hozni (akár egy csoportos üzenetben is) egy adott időpontra egy adott elnevezésű tervet. Szerencsére mást nem kell beállítani, nagyon egyszerű és gyors, természetesen előtte jelezni is fog neked, hogy ne felejtsd el! Jaa, és az üzenetben résztvevő emberek, vissza is tudnak jelezni, hogy ott lesznek vagy nem.
 5. Hosszú távú tervek - ezek a világmegváltó terveink. Tegnap a páromat kértem meg, vagyis ő engem - mindegy is :) - a lényeg hogy összeírtuk, mi az amivel szeretne foglalkozni, ami a vágya. Erről lesz majd egy külön írás is. A “nem tudok mit leírni, max 2 sort”-ból egy 20 soros terv lista lett. Élvezet volt nézni egyébként, ahogy jöttek elő belőle az ötletek!
 6. Az ismétlődő feladatok - pl lányoknál a kozmetikus vagy épp műkörmös. Nekem be vannak írva már 2-3 hónappal előre mindig ezek a dátumok. Ezek azok, amikor magammal foglalkozok és így tudom, hogy abban az időpontban nem érek rá - természetesen, ha nagyon fontos és sürgős akkor időben szólni kell az időpont lemondás és egyeztetés miatt, de általában ezek ritkák. 

Amíg csak fejben vannak meg a terveink, feladataink, kötelezettségeink és elintézni valóink, addig a gyomrunk görcsben lesz a “mit is kellene elintéznem?” gondolattól...

Szabadítsuk fel ezt az energia forrásunkat és ne szivassunk magunkat.

Így elkerülhető lesz az, hogy fizetesi felszólítást kapjunk vagy épp egy időpontra tervezzünk be 3 dolgot. 

Sokkal körülményesebb és kellemetlenebb lemondani egy találkozót vagy új időpontot kérni a bankba, mintha előre megterveztük volna.

Csak próbáld ki! 

Úgy érzed segítségre van szükséged, hogy alaposabban értelmezni tudj egy-egy terved eléréséhez vezető teendő listát? Vedd fel velem a kapcsolatot a lentebb látható elérhetőségeim egyikén és valósítsuk meg együtt! 

—————————————————————

Ha érdekesnek találod a témát, és szívesen foglalkoznál komolyabban az időmenedzsmenttel kövesd a blogomat, a Facebook oldalamt, és ha extra tartalmakra, letölthető segédanyagokra és kiscsoportos workshopokra is nyitott lennél csatlakozz „Szeretve Tervezek” zárt csoportunkhoz.

Itt találod az elérhetőségeket:

Web: www.radnotimaria.hu

Facebook: https://www.facebook.com/maria.radnoti.timey/

Instagram: @maria_radnoto_timey

Blog: https://radnotimaria.blog.hu/

A témában bármilyen kérdésed lenne, keress bátran!

Legyen csodálatos napod! 

 

Maris 

Miért kell folyamatosan változni?

Nem is tudom hol kezdjem? Olyan mintha újra kellene kezdeni az életemet!

Elmeséljem a gyermekkorom, hogy balett táncos, énekesnő vagy épp musical színésznő akartam lenni? Táncoltam, énekeltem, versenyeket nyertem, edzősködtem is, de mégsem éreztem, hogy „megérkeztem” volna.

Rengeteg idő, energia, pénz és lemondás volt ebben a 15 évnyi próbálkozásba. Nem bántam meg, azt sosem mondanám, de annak ellenére, hogy például 10 éve mit gondoltam, mi leszek ennyi idős koromra, az életem teljesen megfordult, átváltozott vagy bárhogy is fejezzük ki.

Programtervező informatikus lettem – abszolút közel áll a színészethez, meg a nőies vonalhoz is ugyebár…

Csak azért tanultam és akartam elvégezni ezt a szakmát, mert annak idején a keresőbe beírtam, hogy „melyik szakma fizet a legjobban?” – ezt doba ki, puff.

Pénzre volt szükség az álmaimhoz - bár akkor még nem tudtam pontosan mi lesz az - de tudtam, hogy befektetés nélkül, anyagi háttér nélkül kevés lehetőségem lesz akármire is.

Közben lett még 4 szakmám a diploma befejezéséig, természetesen mind tökre más iparág.

2017-ben az egyetem alatt volt szerencsém bepillantani az egyetemi élet szervezésébe, mint szakmai mind hallgatói szinten, így rendezvényszervezőként képzeltem el a jövőmet. Változatos, izgalmas, kihívásokkal teli. Az is lettem. Megalapítottuk cégünket a párommal és a munkám mellett megpróbálkoztam a rendezvények szervezésével. Sajnos a kezdeti lelkesedés kezdett halványulni, amikor láttam mennyi hasonló cég van, mennyi sikeres ember, aki már jó pár évnyi tapasztalattal a hátuk mögött, nem győzik a megkereséseket. Nem volt túl bíztató.

27 éves koromra már rengeteg sikert elmondhattam, amire büszke voltam, de rengeteg munka is volt ezekbe, és sokszor csak azt éreztem, hogy csinálom, csinálom, de minek, meddig, kinek? Aztán 2018 végére, pontosabban december végére, letisztultam magamnak. Oravecz Nóra írásai hatására megértettem, mi az, amiben jó vagyok, mi az, amiben jól érzem magam és mi az, amivel másoknak is hasznos lehetek.

Íme! Időmenedzsment. Egy blog segítségével szeretnék minél többet írni erről a témáról, saját tapasztalat és tudományosabb szinten is, akinek pedig kellene egy kis segítség ebben a témában, bátran jelentkezzen nálam.

Nagyon sok tervem és ötletem van, alig várom, hogy a részesei lehessetek!

Ha érdekesnek találod a témát, és szívesen foglalkoznál komolyabban az időmenedzsmenttel kövesd a blogomat, a Facebook oldalamt, és ha extra tartalmakra, letölthető segédanyagokra és kiscsoportos workshopokra is nyitott lennél csatlakozz „Szeretve Tervezek” zárt csoportomhoz.

Itt találod az elérhetőségeket:

Web: www.radnotimaria.hu

Facebook: https://www.facebook.com/maria.radnoti.timemanagement/

Blog: https://radnotimaria.blog.hu/

A témában bármilyen kérdésed lenne, keress bátran!

Legyen csodálatos napod! És csodálatos éved!

 

Maris